Behandling och metoder
Vi arbetar strukturerat med individuella lösningar utifrån socialtjänstens uppdrag. Vi lägger stor vikt vid tydlighet, förutsägbarhet och trygghet.
Vi arbetar lågaffektivt och kravanpassat. Vi vet att goda relationer och delaktighet är viktigt för att möjliggöra förändring.
Vi erbjuder färdighetsträning både enskilt och i grupp.
Vi arbetar KBT-inriktat med evidensbaserade metoder - rePulse/reManga och ART.
Vår personal är utbildade i bland annat rePulse, ART, ÅP (Återfallsprevention), Connect, FIT (Feedback informed treatment), MI (Motiverande samtal), TMO (traumamedveten omsorg) samt Lågaffektivt bemötande.
Psykolog i verksamheten
Vi samarbetar med BUS-mottagningen, psykolog Johan Nordahl. Samtal erbjuds inom ramen för placeringen och kan komma igång snabbt. Psykolog och behandlare arbetar i team runt ungdomen.
NPF-utredning
Vi samarbetar med psykolog Marie Kleiman Ring på MKR psykologtjänst i Skåne. Snabb och gedigen utredning vid behov.
Sjuksköterska
Sjuksköterska Pia Lönquist arbetar i vår verksamhet på deltid. Pia har lång erfarenhet av arbete inom barn- och ungdomspsykiatrin, men även inom vuxenpsykiatri och somatisk vård.
Familjesamtal
Vinkelviken vill ha nära kontakt med vårdnadshavare och nätverk under placeringstiden. Vi erbjuder familjestöd/samtal och finns tillgängliga när ungdomen är umgänge.
Skola eller daglig sysselsättning
Skola eller annan daglig sysselsättning är viktigt hos oss. Vi samarbetar med skolor i kommunen men även med skolor i andra kommuner och med privata alternativ. Vi erbjuder läxhjälp.
Verksamheten erbjuder anpassade aktiviteter måndag till fredag för att sysselsätta och förbereda ungdomen för vuxenlivet. Aktiviteterna planeras och utförs utifrån ungdomens behov.
Fritid
Vi erbjuder och motiverar till en aktiv fritid. Vi har nära till natur och en dag i veckan är avsatt för friluftsliv.
Vi samarbetar med Ringsjöortens ryttarförening där möjligheten till fritidsaktivitet, praktik och ridskola finns.
Samverkan med lokal polis
Vinkelviken har fått en kontaktperson hos polisen för att få till en närmare samverkan och förenkla kontaktvägen kring brottsförebyggande frågor med HVB-hem. Kontaktperson hos polisen kan besöka vårt HVB, träffa ungdomar, bygga relationer och skapa förtroende, samt ta emot tips och rådgöra personal
Utsluss/eftervård
I samråd med placerande kommun stöttar vi ungdomen i planering om hemflytt eller utsluss till stödboende.